Voor de behandeling van het slaapapneu-syndroom en snurken ontwikkelen wij apparaten.
Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.
Bij de ademhaling gaat de lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden (ter hoogte van de adamsappel). Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus (neusgaten) en de stembanden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig (dit is de overgang van de neus naar de keelholte) of het gebied in de keelholte achter de tong (zie in de tekening het ovale gebied). Bron:KNO
Snurken kan door de partner als bijzonder irritant ervaren worden en deze uit zijn slaap houden, maar ook de snurker zelf kan door zijn snurken een slechte nachtrust hebben. Ernstige snurkklachten kunnen een aanwijzing zijn dat iemand ademstilstanden heeft gedurende de nacht (apneu). Deze ademstilstand leidt vaak tot het (bijna) wakker worden waardoor de slaap sterk wordt verstoord.
Snurken komt meer voor bij mensen met overgewicht. Een eerste stap naar een oplossing is daarom te trachten gewicht te verliezen. Snurken komt verder meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn medische technieken om snurken te verminderen. In eerste instantie zal een arts proberen om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap, en daarmee het trillen van weke delen te voorkomen.Tegenwoordig gebruikt men hiervoor vaak beugels die 's nachts de onderkaak naar voren positioneren (mandibulaire repositie apparatuur), ook wel MRA genoemd. Als dat niet voldoende effect heeft, kan de arts proberen om de weke delen te verstevigen. Dit kan door deze te ondersteunen gedurende de slaap, maar kan via een ook operatieve ingreep.
Gedrag gedurende de dag kan het snurken sterk beïnvloeden. Zo kunnen alcoholgebruik of slaapmiddelen van een stille slaper een sterke snurker maken. Ook de slaaphouding kan een belangrijk verschil maken: meestal snurkt men liggend op de rug. Een simpele methode om rugslapen te vermijden is het bevestigen van een tennisbal in de rugzijde van de pyjama. Dit helpt echter niet altijd tegen het snurken.